Overheidsaanbestedingen op het gebied van circulaire economie en de productie van stedelijk bioafval: IPR Normag analyseert de nationale en Europese wetgeving voor de HOOP Legal Advisory Board 

Biologisch afbreekbaar afval, zoals voedselresten en tuinafval, biedt een groot potentieel voor steden om te verduurzamen maar is een grote uitdaging. Senior adviseur Alexander Pluckel van IPR Normag zette zijn expertise op het gebied van overheidsaanbestedingen, mededingingsrecht, milieuwetgeving, circulaire economie, stedelijk bioafval en afvalwaterbeheer in voor het HOOP-project, dat via circulaire initiatieven en investeringen in innovatie in acht steden deze uitdaging van het bioafval aangaat, en zo op een belangrijke manier circulaire economie avanceert.


Het HOOP-project: Een circulaire stedelijke bio-economie in 8 steden

Het HOOP-project is een initiatief van het HOOP Legal Advisory Board, een leidend collectief van juridische experts, gespecialiseerd in overheidsaanbestedingen binnen de  stedelijke circulaire bio-economie op Europees niveau. Het Hoop-project is een initiatief van dit Board dat tot doel heeft investeringen in de stedelijke circulaire bio-economie te stimuleren in acht Europese pilotsteden en -regio’s: de “Lighthouses”. Deze steden bevinden zich in verschillende landen binnen de Europese Unie, en betreffen Albano-Laziale (Italië), Almere (Nederland), Bergen (Noorwegen), Kuopio (Finland), Münster (Duitsland), Murcia (Spanje), Grande Porto (Portugal) en West-Macedonië (Griekenland).

Het stimuleren van deze circulaire economie wordt gedaan door verschillende initiatieven, waaronder de ontwikkeling van Pre-Commercial Procurement (PCP) en Public Procurement of Innovative Solutions (PPI)-instrumenten. Daarnaast worden toekomstgerichte en innovatieve aanbestedingsstrategieën bevorderd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het opzetten van een sectorspecifiek netwerk van openbare aanbestedende diensten om de vraag naar innovatieve oplossingen te vergroten.

Alexander’s rol: Juridische analyse en bijdrage aan het ontwerp van duurzame modellen voor overheidsaanbestedingen

Alexander Pluckel heeft als juridisch expert en aanbestedingsspecialist advies gegeven en een actieve bijdrage geleverd aan het HOOP-project. Hij heeft zijn expertise op het gebied van overheidsaanbestedingen, mededingingsrecht, milieuwetgeving, circulaire economie, stedelijk bioafval en afvalwaterbeheer ingezet voor dit project. Zijn werkzaamheden bestonden uit het analyseren van de huidige wetgeving en zachte regelgeving op nationaal en EU-niveau die de circulaire economie en de productie van stedelijk bioafval en op afvalwater gebaseerde producten mogelijk maken of juist belemmeren. Daarnaast bood hij ondersteuning in het ontwerpen van duurzame modellen en methoden voor overheidsaanbestedingen.

Bevindingen

De belangrijkste realisatie die Alexander had tijdens het uitvoeren van deze opdracht is dat er op nationaal niveau substantiële verschillen tussen EU-landen zijn in met name de zachte regelgeving ten aanzien van aanbesteden. Tegelijkertijd is de problematiek waar de EU-landen tegenaan lopen in het (innovatief) aanbesteden ook dusdanig verschillend dat het van belang is om naast generieke wetgeving ook oplossingen op maat c.q. per land te implementeren ten behoeve van het stimuleren van investeringen in de stedelijke circulaire bio-economie.

 

Meer weten? Neem contact op via info@iprnormag.nl.