Hoe de milieustraat kan helpen in de circulaire economie

Gemeenten zoeken naar mogelijkheden om de traditionele milieustraat een grotere bijdrage te laten leveren aan hun VANG-doelstellingen en de transitie naar een circulaire economie: als circulaire hub, als regionaal ambachtscentrum of als een grondstoffenrotonde.

Kabinet zet in op regionale, circulaire ambachtscentra
In de kabinetsreactie op de transitieagenda’s van 29 juni 2018 geeft de regering aan toe te willen werken naar regionale, circulaire ambachtscentra. Gemeenten zijn nu aan zet en kunnen onderzoeken op welke manier hun eigen milieustraat daar een onderdeel van kan zijn of op een andere manier kan bijdragen aan de ontwikkeling van circulaire ambachtscentra.

Afvalscheiding op de milieustraat telt mee bij de VANG-doelstelling
Er zijn verschillende redenen waarom gemeenten hun milieustraat willen transformeren. Gemeenten zoeken naar mogelijkheden om ook de laatste kilo’s afval te scheiden en kijken steeds nadrukkelijker naar hun milieustraten. Bijvoorbeeld, door deze aantrekkelijker te maken voor inwoners, functies te combineren en te laten zien wat je met grondstoffen kunt doen. De milieustraat is daarbij een plek waar inwoners workshops kunnen volgen, circulaire producten kunnen kopen en voorbeelden van upcycling zien.

#Hoedan
Dat de meeste milieustraten geen circulaire hub, ambachtscentrum, grondstoffenrotonde zijn, is duidelijk. De behoefte daar verandering in aan te brengen is ook helder. Hoe dat te doen, ligt minder voor de hand. IPR Normag heeft ervaring hiermee en ondersteunt u graag: van visie naar een concreet en tastbaar resultaat. Zie het handige visiedocument:
“Van milieustraat naar hippe hub voor grondstoffen”.


Meer weten?
Ziet u als gemeente kansen in de transitie van uw milieustraat en wilt u hier graag mee aan de slag? Neem dan contact op met onze adviseur Marten Boels via 023 531 9141.

Wilt u het visiedocument lezen?
U vindt het hier.

PDF