Second Opinion Smart City Openbare Verlichting

Gemeente Baarn zet in op het verduurzamen van de openbare verlichting. Ook wil de gemeente zich voorbereiden op de verplichting om haar areaal beschikbaar te stellen voor het 5G-netwerk. Er is bovendien een mogelijkheid om de openbare verlichting voor meer (Smart City) toepassingen beschikbaar te stellen. Een geïnteresseerde marktpartij heeft zich aangeboden om de gemeente te ontzorgen én Smart City-opbrengsten te ontwikkelen. IPR Normag heeft een second opinion uitgevoerd op dit voorstel.

Opdrachtgever

Gemeente Baarn

Periode

2021

Gemeente Baarn zet in op het verduurzamen van de openbare verlichting. Ook wil de gemeente zich voorbereiden op andere technologische mogelijkheden, zoals de invoering van 5G en laadpalen in lichtmasten. De gemeente neemt eind 2021 het eigendom van de openbare verlichting terug van de huidige contractpartner voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting. De gemeente moet op korte termijn een keuze maken voor het beheer en onderhoud.
Primevest heeft aangeboden de gemeente hierbij te ontzorgen. Hiervoor heeft Primevest een samenwerkingsmodel ontwikkeld, waarbij zij – namens gemeente – het beheer, onderhoud en exploitatie van de openbare verlichting overneemt (inclusief de financiering). Bijzonder is dat Primevest sterk inzet op nieuwe opbrengsten vanuit nieuwe Smart City toepassingen. De gemeente moet hierover een besluit nemen, waarbij het alternatief is om zélf het beheer en onderhoud te organiseren.
IPR Normag is gevraagd een second opinion uit te voeren op het Smart City model van Primevest. Verschillende aspecten zijn beoordeeld, waaronder de financiële en juridische kansen en consequenties van het voorstel. De second opinion heeft bijgedragen aan besluitvorming van college en raad.